Prese za uvaljavanje cevi- VALC-MAŠINE
Prese za uvaljavanje cevi- VALC-MAŠINE
Kol:      [Zvati]   

PRESE ZA UVALJAVANJE CEVI (VALC MAŠINE)

 1. PRIMENA

     Toplotni aparati ( kotlovi, izmenjivači toplote, kondenzatori i dr.) rade sa različitim medijumima povišenog pritiska i temperature , zbog čega se u njihovoj eksploataciji postavljaju vrlo oštri sigurnosni zahtevi. Osnovni uslov za zadovoljenje tih zahteva je ostvarenje čvrstog i nepropusnog spoja cevi sa cevnom pločom, što se postiže optimalnom silom prijanjanja cevi za zidove otvora u cevnoj ploči. Ta se sila proračunava za svaki pojedinačni slučaj u zavisnosti od pritiska, temperature, konstrukcije aparata i vrste materijala od kojih su izrađene cevi i cevne ploče. Tako proračunata sila, može se u praksi ostvariti pomoću presa za uvaljavanje (valcovanje) cevi koje se pogone mašinama za uvaljavanje na pneumatski ili električni pogon.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Postupkom uvaljavanja mogu se spajati cevi spoljašnjeg prečnika od 6-150 mm, sa cevnim pločama debljine i do 170 mm. Pošto se radi o nesrazmernim razlikama u debljini zidova cevi  i debljini cevne ploče, a najčešće i o različitim materijalima cevi i ploča, to uvaljavanje cevi tj.’’hladno zavarivanje’’najčešće  predstavlja jedini mogući način za njihovo spajanje i formiranje nepropusnog spoja.

2. POSTUPAK UVALJAVANJA

    Za uvaljavanje u cevnu ploču karakteristična je hladna plastična deformacija cevi i elastična deformacija otvora u cevnoj ploči. Valjci prese proširuju cev sve dok ona ne počne da naleže na zidove otvora. Daljim uvaljavanjem, tj. razvaljavanjem cevi dolazi do njenog proširenja i plastične deformacije, kao i do proširenja otvora u cevnoj ploči koje se mora završiti u granicama elastične deformacije. Pod tim uslovom cevna ploča ima tendenciju vraćanja na prvobitnu dimenziju otvora, čime čvrsto steže uvaljanu cev i sa njom formira nepropusan spoj. Kao što je već rečeno, u mnogim slučajevima postupak uvaljavanja je nezamenljiv, a uz to ima i sledeće prednosti:

  •  spajanje cevi i cevne ploče bez unošenja toplote
  •  ostvarivanje  nepropusnih spojeva za vrlo visoke temperature i  pritiske                                                                                                                                                                                                                                                                                         ( sa ukopavanjem   žljebova u zidovima otvora u cevnim pločama- i preko 400 bara)
  •  uvaljavanje se može vršiti u svim položajima
  •  upotrebom specijalnih alata uvaljavanje se može vršiti i unutar komora

3. PROIZVODNI PROGRAM

     U redovnom programu proizvodnje imamo:

            3.1. Prese za jednostepeno uvaljavanje cevi unutrašnjeg prečnika od 8-35mm.

            3.2. Prese za višestepeno uvaljavanje cevi unutrašnjeg prečnika od 8-35mm.

    Po narudžbini izrađujemo:

            3.3. Prese za uvaljavanje cevi unutrašnjeg prečnika do 75mm.

            3.4. Prese za ’’pertlovanje’’ cevi

            3.5. Uređaje za ukopavanje žljebova u zidovima otvora u cevnoj ploči 

4. PODACI KOJE JE POTREBNO NAVESTI PRI NARUČIVANJU PRESE

    Za pravilno definisanje prese za uvaljavanje cevi u cevnu ploču, pri njenom  naručivanju potrebno je navesti sledeće podatke:

            4.1. Za cevnu ploču

               a) prečnik otvora

               b) debljinu ploče i

               c) materijal

            4.2. Za cevi

               a) spoljašnji prečnik

               b) debljinu zida i

               c) materijal

            4.3. Podaci o uvaljavanju

               a) dužina uvaljavanja ( spoja cevi i ploče)

               b) prepust cevi u odnosu na prednju stranu ploče _______mm

                   upust cevi u odnosu na prednju stranu ploče  ________mm

               c) broj spojeva koje treba uvaljati

Ukoliko naručilac ima posebne zahteve u vezi sa postupkom uvaljavanja ili mašine za pogon prese za uvaljavanje, treba da ih navede uz prethodne podatke.

Back   |   Home   |   Top